FARMOLÁSI SEGÉDLET

Bevezető

Miért is van szükség farmolásra?
A játékban két elsődleges fizető eszköz van, ami a gold és a gem. Ezek közül a gold az, amit megfelelő feltételek mellett úgynevezett farmolással tudunk gyűjteni.
Ez annyit jelent, hogy egy adott pályán végig menve körönként adott mennyiségű aranyat tudunk gyűjteni, amit több tényező is befolyásol.
Ekez pédául, hogy egyedül megyünk, vagy csapatban. Mennyi az additional gold statunk. Milyen gyorsan tudunk mozogni a pályán (movespeed). Van e plusz gold drop statunk. Van e sárkányunk ami additional gold statos....

Additional Gold

Ez az egyik legfontosabb statunk, melyet a karakterünk infó paneljéről meg tudunk nézni.

Itt minnél nagyobb az érték annál több aranyunk lesz körönkén. Például egy viszonlyag kis érték esetén (kb:200) 30-50.000 aranyat tudunk begyűjteni a gold farmolós pályán.
Egy komolyabb érték mellett (kb:800) már 300.000-et is szerezhetünk.

Honnan szerezhetünk ilyen statot?

Kovácsolás
Szerdai napon a kovácsnál tudunk additional gold statos ékszereket kovácsolni.
Ez úgy működik, hogy érdemes 3 szürke tárgyat, vagy 4 zöldet beolvasztani a kovácsnál. Ha szerencsénk van és ékszert ad (ring, charm, medal), akkor darabonként maximálisan 30% lehet az érték.
Ha kevesebb lesz, akkor lehet többször próbálkozni és cserélgetni, de értelem szerűen, ha egy 29,95%-ost ad, akkor már nem feltétlenül éri meg újra és újra kovácsolgatni.
Illetve ha nem ékszer lesz, akkor azok nem adnak ilyen bónuszt. Azokat el lehet adni, vagy beolvasztani egy következő tárgyba.
Azaz csak kovácsolásból maximálisan 150% -ot érhetünk el.


Guild skillek
A guild contribution pontokból is lehetőség van additional gold statok kiváltására, melyek általában +10 százalékokat adnak.


Class promotion
A karakter fejlesztésénél általában 10 szintenként kapunk újabb bónuszokat. Ez általában 2-5%.


Battle Wings

Az arénák után a class promóhoz hasonló fejlesztési láncot indíthatunk el, melynek bizonyos szintjei után +1% -ot kapunk.
Ez ténylegesen megfogalmazva: Minden páratlan szinten a 50% és 100%-os értéken 1-1 -et jelent.
Páros szinten nem kapunk ilyen statot. De ha azt látjuk, hogy egyiken kapunk 2%-ot másikon 0%-ot. Akkor átlagolva mondhatjuk, hogy szinte szintenként egyet. Vagyis aki 12-es szinten van, annak legalább 12% plusz statja van.

Fesztiválos whisp-ek, curio-k
Fesztiválok ideje alatt időnként tudunk ilyen tárgyat szerezni, ami többnyire egy 199 gemes kezdő csomag megvételét és legalább egy 1000 gemes pálya teljesítését jelenti.
Itt szerencsétől és whisp-től függően kaphatunk 0-50% között additional gold statot erre a tárgyra.


Fesztiválos gold farmolós szettek
Nagyon ritkán a fesztivál ideje alatt komplett szettet is lehet begyűjteni, ami azon felül, hogy jó additional gold statot ad, még olyat is tud biztosítani, hogy extra goldot adjon ha pl queen's blessings alatt teljesíted a farmolós pályát


Jewelek (félhold, kör, háromszög, csillag fúziós kövek)
Típusa válogatja a bónusz mértékét pl 5% - 102% között is lehet.
Többségük régi dungeon pályákról, tournamentből kiváltható, boltból időnként vehetők, achik után, vagy fesztiválokon szerezhetők.

Gold Sárkányok
Több ilyen is létezik, melyeket fejlesztve egészen nagy értékek is elérhetők (max 6000%). A dolog szépség hibája, hogy naponta csak 1x idézhetők meg. De kárpótol az egy kör alatt hozott érték.
Jó statok mellett akár 2 milliót is hozhat egy sárkány egy kör alatt.
További infók külön fejezetben taglalva lentebb.

Gemért vehető medálok, kiegészítől
Időnként lehetőség van rá, hogy 4000 gemet beáldozva korlátozott ideig legyen egy kb +50% gold statos kiegészítőnk, ami 2-3 hétig adja a bónuszt. Van olyan változata, ami a sárkányok idézhetőségét felezi. Ez magyarra fordítva azt eredményezi, hogy naponta 2x is előhívhatjuk a gold sárkányunkat. Ki-ki mérlegelje ér e neki 4000 gemet ez.

Frozen Relic ékszerek
Dungeon pályákról régebben egyszerűen beszerezhetők volak, most már ki kell achizni a dungeon részen.
A dolog fontossága, hogy a teljes szett után jár egy +75% gold drop stat, ami a szörnyek, ládák után eső arany mennyiségét növeli.

Speciális, minden szettel működő régi talizmánnal kombinálható, így egyik pl gyűrű cserélhető additional goldosra! De célszerű azt, amelyiknek a legnagyobb az additional gold statja.


Resocket
Közvetlenül nem ad bónuszt, de általánosságban mondható, hogy a tárgyak többsége nem azokat a socket elrendezéseket adják amire szükségünk van.
Például az apperiance itemeken jó lenne, ha például legendary esetén lenne 3db crescent (félhold) socket, mert akkor máris tudunk belerakni mondjuk 3db 30,6%-os követ.
Ugyanígy, ha például televagyunk háromszög kövekkel, amik additional goldosak, akkor rendes szett elemekbe tennénk, vagy az ékszerekbe, esetleg a banner-be.
Resocketleni szinte az összes tárgyat lehet, ám semmi nem garantálja, hogy első próbára például 3 félholdat kapunk. Ekkor újra kell próbálni, amíg nem lesz jó, vagy marad még gemünk.
Fontos, hogy resocket előtt vegyünk ki minden követ az adott tárgyból!
Célszerű szombatra időzíteni ezt a tevékenységet, mert akkor kedvezményes áron próbálkozhatunk.


Party bónusz
Ahogy a bevezetőben is említettem nem mindegy, hogy egydül farmolunk vagy party-ban.
Egy legalább két fős party esetén már +25% additional gold statot kapunk, ami érzékelhető mennyiségű aranyat tud adni körönként!

Skill rúnák
Ritkán beszerezhetők, többnyire challenge vagy fesztivál alatt és általában fizetős tartalom.
Azon kívül hogy viszonlyag jó bónusznak látszik, nagyon lassan lehet fejleszteni már kis szinteken is.


Advanced Class
A hagyományos mindenhol 10/10-re húzható képességeket váltó fejlett karakter képességet elérhetővé tévő újítással jött be az a fejlesztési lánc, ahol lehet különféle insigniá-kat húzni, melyek szintén tartalmaznak additional gold statokat. Ezekhez teljesíteni kell először advcanced class achit ami 100 tournament futása után érhető el, majd további tournamentek után tudunk kulcsot venni, amiből kiváltható az alap insignia. Ezek pedíg a daily questek után kapható speciális xp-el húzhatók. Napi 10 tournament után 50, 3 silver event után 50, 6 platina után 125, végül 10 elite után 275xp jár.
illetve 500 gemért vehető 500xp.

Movespeed


Nemes egyszerűséggel itt a mozgási sebességünkre kell gondolni.
Ugyanis nem mindegy, hogy adott farmolós pályát 2,5 perc alatt teljesítjük, vagy 1 perc 10 másodperc alatt.
Egy 45 perces Item find potinál már elég nagy különbséget jelent. Vagyis nem mindegy hogy ezt a 45 percet, ha másodpercre fordítjuk. 45*60 = 2700 mp 2,5 perc esetén 150-el osztjuk, ami 18 körre elegendő. Vagy az említett 70mp-el ami lekerekítve is 38 kört jelent. Ez levetíve például egy 100.000 gold / körre 1,8M vs 3,8M. Egy komolyabb 300.000 gold / kör esetén már: 5,4M vs 11,4M sárkányok nélkül.

Movespeed gear / Fesztiválos farmolós szettek
Farmolásnál nem a sebzés a döntő ezért nem kell meglepődni, ha olyanokat lász, aki televan ezeréves legendary cuccokal, mert ha jobban megnézed mindegyiknek van movespeed bónusza, vagy olyan szett elemei, ami pl két tárgy esetén ad +8%-ot. Ezek többnyire a csizma, offhand, vállap, köpeny, páncél tárgyakon találhatók.

Illteve a korábban említett farmolós szettek elve tartalmaznak kellő mennyiségű movespeedet.
Ha egy arany farmolós csapatba ezek nélkül mész be az esetek 80%-ában ki is dobnak 1-2 kör után, mert lassú vagy!

Passzív skill
A karakter szintlépéseivel elérhető passzív képességeknél is van 1 képesség amit 10/10-re húzva jelentősebb sebesség növekedést érhetünk el. Ez nem más mint az Agility


Movespeed kövek
Mostanában 500 gemért vehetők a boltól olyan kör alakú kövek, melyeket maxolva +5% movespeedet adnak. Ha van időnk és gyémántunk, akkor érdemes lehet megvenni. Maximum 2-t tudunk venni.

Már csak a korábban levezetett idő/arany különbségek miatt is. Illetve ha global chat-en keresel arany farmoló csapatot sokszor szólnak is, hogy min 80%, min 100% movespeed legyen.

Hasznos képességek
Nem mindegyik ad ugyan közvetlenül movespeed bónuszt, de mégis segít hamarabb végigjutni a pályán.
Például a wizardok teleport képessége, amiből van olyan is ami 6 másodpercre ad +30% movespeedet például a fireblink, vagy a warriorok charge spellje, amivel egy kb egy képernyő távolságra lévő célpontra ráront, így máris közelebb kerül, mint ha oda sétálna.
Illetve az olyan spellek amit szinte bárhova varázsolhatjuk. Például a képenyő sarkában lévő hordókra, anélkül, hogy tényleges rálátásnak kellene lenni rá. Ezekre jó a drake vagy ballista spellek.
Illetve vannak olyan rúnák, melyek segítségével egy adott ponthoz rántja a közelben lévő ellenfeleket, így azokat egy lövéssel le lehet teríteni (Wizard-Holiday suprise, Archer-Festive spirit).
További hasznos rúna pl wizardnál a stonestorm, mely maxolva +3% movespeedet ad.

Végül egy egész party-ra ható hunter spell:

Igaz, hogy csak 5mp-re és kevés skill pont mellett nagy az újrahasználhatósági ideje, de idővel javul a helyzet.

Ételek, italok, fesztiválos könyvek
Léteznek 5-10 másodpercre plusz movespeedet adó tárgyak, de ezek ritkák, ritkán használhatók és feleslegesenek mondhatók. Vagyis ne ezekre alapozzunk!

Gold Dragons


Itt az egyes arany bónuszos sárkányokat taglajuk. Melyik hogyan szerezhető. Illetve mekkora additional gold érhető el vele maximálisan.

Fortuna
Elérhető karmok hozzá: Keira által adott napi küldetéseknél, Elite eventen adott napokon, gyártható hozzá token, amiből vásárolható 10-esével.
Képességei:
Luck: 9%/szint
Abundance: 9,4%/szint
Prosperity: 9,8%/szint
Riches: 10,2%/szint
Wealth: 10,6%/szint
Fortune: 11%/szint
Maximalisan: 900+940+980+1020+1060+1100 azaz 6000%

Lucrix
Elérhető karmok hozzá: Keira által adott napi küldetéseknél, Elite eventen adott napokon, gyártható hozzá token, amiből vásárolható 10-esével.
Képességei:
Bounty: 11%/szint
Treasures: 12%/szint
Luxury: 13%/szint
Profit: 14%/szint
Health: -
Strength: -
Maximalisan: 1100+1200+1300+1400 azaz 5000%

Auric
Elérhető karmok hozzá: Keira által adott napi küldetéseknél, Elite eventen adott napokon, ritkán fesztiválnál.
Képességei:
Minor Gold: 8%/szint
Major Gold: 9%/szint
Greater Gold: 10%/szint
Superior Gold: 11%/szint
Superme Gold: 12%/szint
Health: -
Strength: -
Maximalisan: 800+900+1000+1100+1200 azaz 5000%

Pharaoh
Elérhető karmok hozzá: Elite eventen adott napokon, ritkán fesztiválnál vagy challenge szálaknál. Alapból vásárlás után járt első adag karom hozzá.
Képességei:
Influence: 2,5%/szint
Dominance: 7,5%/szint
Sovereignty: 15%/szint
Supermacy: 25%/szint
Power: -
Pharaoh's rule: -
Maximalisan: 250+750+1500+2500 azaz 5000%

Victorious
Elérhető karmok hozzá: Keira által adott napi küldetéseknél, Elite eventen adott napokon, ritkán fesztiválnál.
Képességei:
Honor: 2,5%/szint
Prestige: 3,5%/szint
Glory: 5,5%/szint
Triumph: 8,5%/szint
Grandeur: 12,5%/szint
Victory: 17,5%/szint
Health: -
Strength: -
Maximalisan: 250+350+550+850+1250+1750 azaz 5000%

Goldfang
Elérhető karmok hozzá: Challenge, fesztivál ideje alatt ritkán. Többnyire vásárlós szálak után.
Képességei:
Hunger: 2,5%/szint
Edacity: 3,5%/szint
Voracious: 5,5%/szint
Insatiable: 8,5%/szint
Devoured: 12,5%/szint
Gorged: 17,5%/szint
Maximálisan: 250+350+550+850+1250+1750 azaz 5000% , mint Victorios esetén, valamint Fortuna kivételével az összes gold sárkánynál.

Összegezvén kijelenthető, hogy az elsődlegesen maxolandó sárkánynak célszerű Fortuna-t választani, utána Lucrix a második, amit még egyszerűen lehet húzni. A többihez viszont már sok idő és szerencse kell, valamint néha egy kevés magyar forint is.

Gold farmra alkalmas pályák

Adamar's Gold Sanctum
Ez volt az úgy nevezett hivatalosan is farmolásra szánt pálya, aminek voltak előnyei és hátrányai is.
Előnynek mondható volt, hogy viszonylag rövid volt, de ez egyben hátrány is, mert a limitált számú gold bár miatt, az a célunk, hogy egy aranyrúdból minnél többet hozzunk ki.
Valamint a másik probléma, hogy a Boss megölése 5 fázisból áll, ami nagyon sok időt elvesz és egyben nem is ajánlott farmolás közben sehol sem boss-t ölni, mert az erre szánt + 5-15 mp idő nem hoz annyi bónuszt a boss megölésekor, valamint a lootja és annak begyűjtésének ideje sem.
Egyedüli kivétel lehet, ha map mastery-zünk az érte kapható gem jutalomért megyünk, valamint, ha fogytán vagyunk 30 perces potikból, mert itt nagyobb esélyel eshet 30 perces poti a boss lootból.

Adamar's Gold Circle
Ez a második hivatolos farmolós pálya. Itt már azért lényegesen több goldot szerezhetünk körönként. Például 800-as additional gold mellett már 300.000-et is, ami az ingyenes napi küldik után kapható 15 gold bár esetén már elég szép összeg.
Főleg, ha ebből 4-6 jól felhúzott gold sárkány is reptetünk, akkor azok már fedezik a napi 10 elite kört, ha vagyunk már olyan szinten és szett álapotban.

Mivel optimalizálhatjuk a farmolásra szánt időt?

Cooldown reduction potion
A kék üvegcsénkkel akár magunknak (2 és 30 perc), vagy az egész party-ra nézve (45 perc) csökkenthetjük a spellek közötti várakozási időt, ami így adott idő alatt duplázhatja a kiosztott sebzést a kétszer annyi varázslattal, ütéssel, lövéssel.
Ez igazából a pályán való haladást gyorsítja.

Mana regeneration potion
A sok varázslathoz sok manára van szükség, azaz időnként azért nem haladunk, mert valami italból kell visszanyerni azt, vagy megvárni míg magától tölt annyit, hogy tudjunk egy következőt varázsolni. Ezt orvoslandó a Mana poti használata.
Így biztosan nem fogy el menetközben. Érdemben ez is a gyorsaságunkra hat ki.
További segítséget nyújtanak itt a max mana statos és mana per kill statos ruhák/kövek, mert ezek segítik a regenerálódást. Tehát ilyen statok mellett egy idő után nem lesz szükség mana potira a pálya teljesítéséhez.

Experience potion
Közvetlenül ugyan nem lesz hatással a sebességünkre, de ha van rá mód, akkor használjuk ezt is, mert így menetközben halmozottan több tapasztalati pontot gyűjtünk farmolás közben.
Szintlépések után viszont lehetőségünk van mana, vagy mana töltő képességekre plusz pontokat tenni, ami idővel eredményesebb farmolást eredményez.

Queen's Blessings
Egyik összefüggése az előzőleg taglalt xp gyűjtés, ennek kapcsán keletkező szint lépés után elérhető fejlesztések.
A másik előnye pedig a gold farmos szettek által ez idő alatt elérhető +additional gold értékek. Ez egészen pontosan mindkét teljes szet viselésekor 40+50%. Vagyis +90% additional gold.

Kapuzós trükk
Nem a sebességünkre lesz hatással, de komoly időt tudnk megspórolni vele.
A dolog lényege, hogy ha party-ban farmolunk, akkor azt mindenki észrevette már, hogy az egyik játékos belép és már vagy 10 ellenfelet levert, mire neked betölt meg még rá nyomsz hogy vegye be a körödre a gold bárt is.
Ez esetek többségében 5-10 másodpercet is el tud venni, ha mindenkit meg akarunk várni az elején, hogy betöltsön neki és el is induljon.
Egy kis trükkel viszont ezt a töltési és dobási időt ki tudjuk hagyni, így mindenki egyszerre tud kezdeni.
Amit tenni kell:
Két fős party esetén odamész az event falhoz, rányomsz a gold map indítására, de meg is szakítod. A másik játékos is odamegy a falhoz, most ő indítja és te elfogadod. Ekkor úgy veszi a játék, hogy mindeketten rádobtátok és nem tölt ezzel hasznos poti időt az elején.
Értelem szerűen három fős party esetén az első indít, szakít. Majd a második indít és szakít. Végül a harmadik indít és mindenki elfogadja.
Ez egy 45 perces potinál már akár 4-6 plusz kört is jelenthet. Gyors a party és komolyabb additional gold esetén ez már akár 1,2-1,8 milliót is jelenthet pluszba!

Return to town
Itt azt jelentené, hogy a farmolás nem egyenlő loot kereséssel és boss ölésével. Vagyis komoly 10-20 másodperceket is bukhatunk körönként, ha nekiállunk boss-t ölni és lootot válogatni.
Sanctum esetén a bosshoz felvezető lépcső előtt érdemes visszamenni a városba. Circle esetén a boss előtti tér felső folyosó sarkában, amikor minden egyébb ellenfél le lett ütve.
Értelem szerűen mire leverjük a boss-t, főleg Sanctumon addig ketyeg az óra és maximum kapunk 2000 aranyat a boss öléséért, a boxból nyílhat még +5000, esetleg esik egy normálisabb 30 perces poti, de ez nem feltétlenül egyenlő az ezidő alatt elvesztegett kb 60-80 ezer arannyal körönként.

Koldulás
Van úgy, hogy nincs készleten gold poti, vagy nincs rá idő végignyomni, vagy csak a sárkányokat szeretnéd reptetni, ekkor jön jól a global chat.
Egyik lehetőség, hogy figyeled mikor hirdetnet szabad helyet "glp"-re, ha szerencséd van máris saját forrás felhasználása nélkül bekerülsz egy farmolós partyba.
Vagy egyszerűen beírod a chat-re, hogy "Looking for glp for 5 gold dragon runs" azaz csak pl 5 körre lépnél be valami partiba, ahol csak a gold sárkányaidat hívnád elő és nem is zavarnál utána.
Ha belegondolunk, hogy egy idális party-hoz legalább egy még akciósan is 250 gembe kerülő gold potira van szükség, illetve célszerű még egy akciósan 50 gemes CD potit is használni, akkor így lehet ám spórolni.

Farmolás 30 perces potival
Az előzőleg taglat party poti hiányát némiképp át lehet hidalni azzal, hogy amikor jól teljesít a guild és top100-ban végez a guild score, vagy guild xp bajnokság végén, akkor mindenki kap 30 perces gold potit, illetve a pályák bossal ülése mellett is eshet ilyen.
Ilyenkor nem eladni, vagy egyedül lenyomva kell letudni, hanem ezt is célszerű guild, vagy global chat-et meghirdetni, hogy 30 perces potival mennél farmolni, hátha menne más is hasonlóval. Ugyan nem hat egymásra a poti, tehát minden parti tagnak kell egyet benyomni a farm idejére, de +25% additional gold miatt lesz rá jelentkező, ami nem csak az additional gold miatt jó, hanem a party miatt a pályán 2-3 ember hamarabb végigfut, mint te egyedül. Azaz több arany nyerhető így a potiból, mint egyedül.

Alt karakteres farmolás
Van még az a lehetőségünk, hogy nem csak egy karaktert használunk, hanem van egy másodlagos is, amit egy másik böngeszőből elindítva, oda-vissza elfogadva a pálya indítási kérelmet, majd autoplaybe nyomva a pályát, akkor kényelmesen tudunk 2 karival farmolni, aminek több előnye is lehet.
Egyik a 25% additional gold a party miatt.
Másik, hogy két karakter hamarabb végez a pályával. Itt megjegyezném, hogy a másik karit autoplay esetén a boss előtti elágazásnál célszerű megállítani.
Harmadik pedíg, hogy ha van egy alt karink, akkor nem a fő karinak a poti készletét kell használni, tehát, ha a másiknak van gold vagy cd potija, akkor már kevesebbet kell a nagy karival költeni.

Gold kalkulátor

Az eredmények a gold bár előtti verzióhoz készültek, ezért csak a 2x-es gold mappos szórzóra ad pontos eredményt!

Additional Gold %: Gold Drop %:
Játék mód: Futás módja:

Pálya: vagy kézzel megadott gold alapérték:
Futások száma: Pálya szorzója:

Eredmények:

Futásonként: Összesítve: